Jaké bylinky jsou vhodné na salát? A co dobrého ti přinesou?

Jaro kvapem běží a bylinky již rostou. V tomto blogu najdeš seznam bylinek, které jsou aktuální. Mnoho z nich již trhám do čajů. A než budou čajové směsi hotové, můžeš si sama nasbírat tyto jarní rostlinky na salát.

Loni jsem poprvé v salátu ochutnala popenec a ptačinec a byla jsem jejich chutí nadšená. Určitě doporučuji je zkusit. Ve videu dole ti ukážu, jak vypadají, abys je nespletla.

Všechny tyto byliny pomáhají detoxikovat játra. Pokud játra nejsou dostatečně funkční, pak nemají možnost čistit tvoje tělo. Toxiny, které by jinak odešly z těla, se tak usazují v tukových polštářcích, které máš. Takže hubnutí není jen o množství jídla a sportu, ale také o tom, co přesně jíte. A pokud tuk nemáte, tak si ho tělo začne tvořit, aby mělo, kam toxiny ukládat. Toto všechno nadmíru zatěžuje organismus a unavuje ho. 

Jarní únava se ti s těmito bylinkami může krásně vyhnout. 

Kopřiva:

Je považovaná za velký plevel, protože pálí, rychle roste a je skoro všude.

I proto ji většina lidí, když ji objeví na své zahrádce, bez milosti vytrhne. Já ji mám ale ráda a na zahradě si ji nechávám.

Kopřiva totiž dobře pokrývá půdu, zabraňuje vysušování a její listy, květy i kořeny jsou léčivé.

To, že pálí, je spíš její obrana. Když se ale naučíme na kopřivu sahat jemně a s citem, pálit nás nebude.

Kopřiva obsahuje velké množství minerálů a vitamínů. Používá se zejména jako diuretikum, takže pomáhá snížit tlak. Kromě toho také detoxikuje tělo, játra a ledviny.

Sbírají se jen mladé listy, protože čím jsou listy starší, tím větší množství dusíku obsahují.

Čaj z kopřivy je občas na někoho příliš silný. V takovém případě je dobré si udělat výluh z kopřiv a to tak, že se kopřivové lístky dají večer do vody a druhý den se voda popíjí.

Tím se posiluje jak zdraví, tak také vodní energie v těle.

Fialka:

Možná ještě najdeš několik fialek. Jestli již nebudou mít květy, použij lístky. Fialka je možná dost netypická bylinka. Na ozdobení salátu se však hodí skvěle. 

Pampeliška:

Můžeš sbírat čerstvé mladé listy, které se dají přidávat do salátů. Jarní pampeliškový kořen, který je potřeba povařit a pít jako odvar, je skvělý na játra.

Očista jater je jako vynášení odpadkového koše - pokud jsou játra na hranici své kapacity, tělo se již nemůže dále čistit a zanáší se.

Bříza:

Nádherný strom, který svou bělostí a svěžími lístky oznamuje příchod jara. Dříve se věřilo, že vůně břízy léčí melancholii a pomáhá od uhranutí.

Březová míza se sbírá v březnu a dubnu, která podle tradiční ruské medicíny slouží k čištění krve. Na očistu těla pomůže tinktura z březových pupenů.

Popenec:

Je skvělý na zažívání. Pokud ho budeš sbírat později, až při květu, bude víc hořký. Můžeš ho dát do salátu, nebo usušit.

 

Do salátu se dá dát také čerstvý ptačinec, bršlice či rozrazil. Aby jsi poznala tyto bylinky, udělala jsem pro tebe krátké video

Všechny tyto bylinky ti krásně vyčistí organismus a nebudeš tolik trpět jarní únavou.

Zajímá tě více o bylinkách? 

Zapiš se k odběru Newsletteru z Vrbiček dole na stránce. 

 

 

Zanechat komentář