Bylinky na stres a úzkosti

Adaptogeny jsou bylinky, které mohou pomoct při stresu a úzkostech. Říká se jim také biostimulátory.

Adaptogen je látka přírodního původu, která pomáhá organismu přirozeným způsobem bojovat proti zátěži.

Podle současné legislativy však není možné termín „adaptogen” používat v marketingových textech (EU).

Tyto rostliny pomáhají tělu vypořádat se se stresem, zvyšují také schopnost vyrovnat se s vlivy vnějšího prostředí, posilují a navozují celkovou rovnováhu. V naší přírodě se běžně nenachází, ale dají se sehnat jako přírodní doplňky stravy. Tyto bylinky se hodí použít, pokud je úroveň stresu a kontroly v tobě tak hluboko, že si s tím tělo samo s pomocí cvičení neporadí. Obsahují látky, které ti pomohou se okamžitě uvolnit na fyzické úrovni. Poté můžeš pocítit úspěch z cvičení, protože tvá nervová soustava na něj bude lépe reagovat.

Nezapomeň! Bylinky fungují jen jako počáteční pomoc k uvolnění. Pouze cvičení nastavuje trvalou fyzickou změnu.

Tyto byliny ti pomohou:

  • Ženšen zvyšuje celkovou vitalitu a zmírňuje oslabení imunitního systému způsobené stresem. Je užitečný při chronickém stresu. Snižuje také hladinu cholesterolu v krvi a pomáhá při alergiích a autoimunitě.
  • Eleuterokok ovlivňuje hladiny různých přenašečů, které se zapojují do reakce na stres. Zabraňuje přehnané aktivitě adrenalinu a dopaminu, a tím udržuje stresové odpovědi ve zdravé rovnováze. Je vhodný na akutní stres. Používá se nejlépe ve formě tinktury z kořene.
  • Vitánie (ašvaganda) vhodná při stavech psychického vyčerpání, při únavě spojené s depresí či úzkostí, při problémech se spánkem.
  • Rozchodnice zmírňuje následky působení dlouhodobého mírného stresu. Nedoporučuje se při problémech se spánkem.

Pro dlouhodobé zdraví je potřeba se podpořit meditačním cvičením. Udrží ti psychiku v klidu kdykoliv, když budeš potřebovat. Nevzniká tak  závislost na lécích, antidepresivech, nebo přírodních produktech Tělo je velmi chytré. Pokud ho naučíš správně se hýbat a dýchat, může vydržet zdravé ještě mnoho roků. 

Úzkosti a stres jsou civilizační nemoci, které jsou způsobené špatně drženými hranicemi. Pokud jsou povolené, nakládáme si toho na sebe moc a vzniká stres. Ať již na sebe tlačíme na větší výkon, nebo na nás tlačí šéf, děti stále něco chtějí a podobně. 

Zvlášť ženy si své hranice drží velmi špatně. Vemni často byly vychovány na výkon. Pevnost jejich hranic byla v dětství a v pubertě porušována a ženy se musely přizpůsobit ať již rodičům, nebo pocitu být přijímaná. Možná jim na počátku proděravění hranic nevadilo vykoupením za něčí lásku. Možná si toho ani nevšimly. Postupem věku se však stres a úzkosti hromadí a celé tělo je pak v tenzi. Jemným a laskavým způsobem lze tyto tlaky z těla odstranit. Ženy nemají kapacitu si o cestách léčení psychiky přes tělo číst a studovat. Proto tak často sahají po antidepresivech a jiných stimulantech. Jenže kdo chce brát antidepresiva do konce života? 

Vhodné cvičení je vynikajícím pomocníkem. O podporujícím cvičení si můžete přečíst zde.  

Bodyterapie, taneční a pohybové meditace jsou nejvhodnější cestou, jak si ženy mohou ozdravit psychiku. Kapacita mysli je pro ně omezená. Kapacita ženského těla je však nekonečná. Ženy mohou využít své tělo ke svému prospěchu. 

byliny na stres a uvolnění, na úzkosti, jak si udrzet hranice

 

 

Zanechat komentář